8. Vaihe VIII: Smithsonian sopimus, joulukuu 1971 – helmikuu 1973

Smithsonian-sopimus, jota presidentti Nixon ylisti ”suurimmaksi rahasopimukseksi maailman historiassa”, oli vielä huterampi ja perusteettomampi kuin 1920-luvun kultavaluuttakanta tai Bretton Woods. Jälleen kerran maailman valtiot lupasivat pitää kiinteät valuuttakurssit, mutta tällä kertaa ilman kullan tai maailman rahan antamaa valuuttatakausta. Lisäksi monet Euroopan valuutat kiinnitettiin aliarvostetuilla tasakursseilla suhteessa dollariin; Yhdysvaltain ainoa myönnytys oli dollarin virallisen kurssin mitätön devalvaatio 38 dollariin unssilta. Vaikka aivan liian vähän ja liian myöhään, tämä devalvaatio oli merkittävä rikkoessaan loputtoman vaiheen Amerikan virallisissa julistuksissa, joissa oli vakuutettu 35 dollarin kurssin pitävän ikuisesti. Nyt viimeinkin oli epäsuorasti tunnustettu, ettei 35 dollarin hinta ollut kiveen kirjoitettu.

Oli väistämätöntä, että kiinteät valuuttakurssit, jopa aiempaa laajemmilla sovituilla vaihteluväleillä mutta ilman kansainvälistä vaihdon välinettä, oli tuomittu häviämään nopeasti. Tämä oli erityisen totta, sillä amerikkalainen rahan ja hintojen inflaatio, dollarin alamäki ja maksutaseen alijäämä jatkuivat rajoituksetta.

Paisunut eurodollarien tarjonta yhdistettynä jatkuvaan inflaatioon ja kultatakauksen poistoon ajoivat vapaiden markkinoiden kultahinnan 215 dollariin unssilta. Ja kun dollarin yliarvostus ja eurooppalaisen ja japanilaisen kovan rahan aliarvostus tulivat yhä ilmeisemmäksi, dollari lopulta hajosi maailman markkinoilla helmi- ja maaliskuun 1973 paniikkikuukausina. Länsi-Saksan, Sveitsin, Ranskan ja muiden kovan rahan maiden kävi mahdottomaksi jatkaa dollarien ostamista tukeakseen dollaria yliarvostetulla kurssilla. Vähän yli vuodessa smithsonialainen kiinteiden valuuttakurssien järjestelmä ilman kultaa oli pirstoutunut palasiksi taloudellisten realiteettien karikoihin.

< edellinen sivu | seuraava sivu >
Kirjan sisällysluettelo