Kappale 24: Kenkää tuotannolle

”Tämän täyty olla vallan keskus”, sanoi Jonathan itsekseen katsellessaan pelonsekaisella kunnioituksella upeita patsaita ja pylväitä. ”Tämän paikan rakentamiseen on täytynyt kulua omaisuuksia!”

Yksi pronssiovi oli selkosen selällään ja Jonathan pystyi näkemään luolamaisen auditorion täynnä ihmisiä. Kenenkään estämättä ja seisoen takana Jonathan näki keskellä korokkeen. Ryhmä epäsiistejä ja meluisia miehiä ja naisia ympäröi korokkeen käsiään heiluttaen. Heidän edessään seisoi arvokkaalta näyttävä mies, jolla oli yllään kallis puku ja joka pössytteli välillä paksua sikariaan. Hän viittoili sikarillaan eräälle edessään parveilevasta yleisöjoukosta.

Jonathan hiipi lähemmäksi kuullakseen paremmin. Mies, heiluttaen kynää toisessa kädessään ja paperilehtiötä toisessa, huusi muiden ylitse, ”Korkeutenne, sir! Kunnioitetuin arvostettu ylhäinen lordi Ponzi, sir! Pitääkö paikkansa, että olette juuri allekirjoittaneet lainsäädännön suutareille maksamiseksi, jotta he eivät valmistaisi kenkiä?”

”Ahh-h, kyllä, se totisesti pitää paikkansa”, vastasi lordi Ponzi ylimielisellä nyökkäyksellä. Hän puhui niin hitaasti, että hän vaikutti heräilevänsä syvästä unesta.

”Eikö tämä ole eräänlainen suunnan avaus, ennakkotapaus?” kysyi mies kirjoittaen raivoisasti muistioonsa.

Ylhäinen lordi nyökkäsi jälleen ylvään hidastetusti. ”Ähh, kyllä, tämä on suunnan avaus…”

Ensimmäisen kysyjän oikealla puolella seisova nainen keskeytti ennen kuin hän pystyi lopettamaan, ”Onko tämä Corrumpon historiassa ensimmäinen kerta, kun suutareille maksetaan ei-tuottamisesta?”

”Kyllä”, sanoi Ponzi, ”Uskon sen pitävän paikkansa.”

Takaa joku huusi, ”Sanoisitteko tämän ohjelman auttavan nostamaan kaikenlaisten jalkineiden hintoja – kenkien, saappaiden, sandaalien ja niin edelleen?”

”Ähh, kyllä, no – toistaisitko kysymyksen?”

Toinen ääni huusi, ”Nostaako se kenkien hintoja?”

”Se nostaa suutarien toimeentuloa”, vastasi lordi nyökäten työläästi. ”Teemme todellakin kaikkemme auttaaksemme suutareita saavuttamaan järkevän elintason.”

Jonathan ajatteli Davya ja hänen äitiään. ”Kuinka paljon rankempaa onkaan kenkien osto tästä eteenpäin!”

Sitten reportteri polvistuneena ja pääosin väentungoksen peittämänä huusi korokkeen edestä: ”Voitteko sanoa, mikä on teidän ohjelmanne ensi vuonna?”

Ponzi mumisi, ”Ähh, hmm, mitä sanoit?”

”Ohjelmanne. Mikä on suunnitelmanne ensi vuodeksi?” kysyi reportteri kärsimättömänä.

”Totta kai”, sanoi ylhäinen lordi keskeyttäen vetääkseen syvän henkäyksen sikaristaan. ”Uuh huh. Puh. Katson, että minulle on soveliasta – hyödyntää tämä erikoislehdistötilaisuus – julistamalla, että ensi vuonna maksamme kaikille suurella Corrumpon saarellamme ei-minkään tuottamisesta.”

Yleisössä kuului yhteinen kohahdus. ”Jokaiselle?”

”Oikeasti?” ”Vau! Se tulee maksamaan maltaita!” ”Mutta toimiiko se?”

”Toimiiko?” sanoi lordi Ponzi ravistellen itsensä tokkurasta.

”Lopettaako se ihmiset tuottamasta?”

”Varmasti”, hän hädin tuskin peitteli haukotustaan. ”Meillä on ollut testihanke eturivin virastossamme vuosia, ja,” sanoi lordi raukean ylpeyden vireen hiipiessä hänen ääneensä, ”Emme ole koskaan tuottaneet mitään.”

Sillä hetkellä joku kiipesi ylös ylhäisen lordi Ponzin rinnalle ja julisti lehdistötilaisuuden päättyneeksi. Korokkeen ympäröimä reportterien ryhmä hajosi hyljäten auditorioon istuutuneen yleisön. Jonathan räpytteli kahdesti tiukasti, kun hän kiinnitti huomion lähes huomaamattomaan yllättävään herpaantumiseen Ponzin asennossa – ikään kuin joku olisi leikannut yläpuolisen narun, joka piti häntä ryhdissä. Huoneen valot himmenivät, kun Ponzia ohjattiin korokkeelta savun täyteiseen takahuoneeseen.


 

 

 

 

 
Meidän järjestelmämme verottaa  lisääntyvästi työtä ja tukee työn tekemättömyyttä.


Milton Friedman, 1977






…Puolassa  työskentelyyn vaaditaan lupa työministeriöltä

Puolan
valtion edustaja, Jerzy Urban, 1983

 

 


Valtio ei pysty takaamaan hyödyllistä eikä kannattavaa työtä, eikä tarjoamaan sitä, eikä aikaansaamaan sitä.

Henry Hazlitt,
1971


 

 

Valtion viranomaisilla on ollut tuottamattomuus agendallaan jo vuosia. Heille maksetaan ei-tuottamisesta!

Ajatuksia keskustelulle

  • Miksi ihmisille maksetaan siitä, etteivät he tuota?
  • Ottaisitko työpaikan, jossa sinulle maksetaan tekemättömyydestä?
  • Maksaisitko muille ei minkään tekemisestä?
  • Onko tällaisia esimerkkejä todellisuudessa?
  • Eettisiä näkökohtia?

Kommentit

Vakuuttamalla ihmisille, että heillä on oikeus saada ”jotain tyhjästä” valtiot pystyvät puuttumaan tuotantoon.

Tuet, vähimmäispalkkalait, rajoitukset työtunneille, vähemmistöjä tukevat toimet, lupasäännöt, valtion monopolit ja niin edelleen nostavat kaikki hintoja, vähentävät työllisyysmahdollisuuksia ja sekaantuvat tuotantoon.

Selvittääkseen, jos tämä todella ”näyttäisi kenkää” tuotannolle, meidän täytyy vain ekstrapoloida tilannetta soveltamalla sitä kaikkiin tuotannon osa-alueisiin. Jos kaikkea tuotanto tuettaisiin; jos jokaista rajoitettaisiin rajattuihin työtunteihin; jos jokaista yritystä rajoitettaisiin työllistämään yhtäläinen määrä ihmisiä jokaisesta ihonvärin ryhmästä, jokaisesta uskonnollisesta ryhmästä, jokaisesta älyllisen ja fyysisen ryhmästä; jos kaikki työt vaatisivat luvan; tai jos kaikki sektorit olisivat valtion monopoleja – olisiko tuotantoa enemmän?

Pyytämällä valtioita esittelemään lisää rajoituksia ja lisää lakeja vahingoitamme kanssakansalaisiamme ja itseämme. Lisärajoituksilla ja lisäsäädöksillä tuemme saamattomia ja rohkaisemme tyhjän-kahmijoita, poistamme kannustimia ja hillitsemme aloitteellisuutta. Jos maksamme ihmisille työttömyydestä, saamme kasvavan määrän työttömiä ihmisiä.

Tuotannon vapauttaminen väliintuloista rohkaisisi työnantajia ja työntekijöitä auttamaan toisiaan kohti hyödyllistä tuotantoa. Seurauksena olisi parempilaatuiset tuotteet, parempi kuluttajatyytyväisyys, enemmän työn luomista, enemmän tyytyväisyyttä työhön ja enemmän vaurautta kaikille.

Taustaa

1900-luvun alussa Charles Ponzi ”operoi” ensimmäisen sijoituspyramidihuijauksen, jossa uusien sijoittajien rahoilla ”katettiin” suoraan ja välittömästi alkuperäiset sijoittajat. Tämä jatkuu niin kauan kunnes uusia ”sijoittajia” ei enää löydy ja ei ole
 enää rahaa maksaa ”pyramidissa” aikaisemmille sijoittajille. Amerikan kongressi teki näistä huijauksista laittomia lukuun ottamatta valtion omaa ”sosiaaliturvaa”. Jos lakia petoksista sovellettaisiin ihmisiin valtionhallinnossa, he olisivat kaikki linnassa.

Viitteitä

Kun käytämme lakeja lisäämään epäedullisessa asemassa olevien työläisten vaurautta, onnistumme ainoastaan tekemään heidät köyhemmiksi, selittää Mary Ruwart kirjansa Healing Our World kolmannessa kappaleessa.

Katso myös http://www.cato.org/research/#domestic_issues.