Alkusanat

Tämän monografian kaksi esseetä kirjoitti opettajani Murray N. Rothbard (1926–1995) opettajastaan Ludwig von Misesistä (1881–1973). Ensimmäinen essee on kirjoitettu hyvin pian Misesin kuoleman jälkeen ja se on pitkään palvellut suosituimpana johdantona Misesin ajatteluun.

Toinen esseen on kirjoitettu vuonna 1988 ja se on sisällöltään enemmän elämänkerrallinen. Se on palvellut tavallaan prototyyppinä erittäin vaikutusvaltaiselle Jörg Guido Hülsmannin kirjoittamalle biografialle Mises: The Last Knight of Liberalism. Yhdessä ne tarjoavat lukijalle erinomaisen yleiskatsauksen Misesin ajatteluun, elämään ja sen merkitykseen ajassamme.

On kulunut monta vuotta siitä, kun Mises-instituutilla on ollut painosta kummastakaan näistä esseistä. Nyt niiden yhdistäminen samaan painokseen tekee asian vielä erinomaisemmaksi. Jos tarkastelemme 1900-lukua, löydämme hyvin harvoja älyllisiä sankareita. Yhteiskuntatieteet ovat erityisen hedelmättömiä tässä suhteessa. Mises kuitenkin nousee esiin ottaen huomioon hinnan, jonka hän joutui siitä maksamaan. Hänet ajettiin pois kotimaastaan ja hän joutui taistelemaan oppilaistaan ja mahdollisuudesta opettaa Yhdysvalloissa. Ja silti ajatukset ovat pysäyttämättömiä. Nykyään näemme misesiläisen koulukunnan kukoistavan paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Tämä painos tarjoaa ainutlaatuisen osansa päämäärässä levittää hänen ajatuksiaan yhä laajemmalle. Lukija on tästä teoksesta kiitollisuudenvelassa Murray Rothbardille hänen mahdollistaessaan tämän sekä omalla tieteellisellä työllään että tunteikkaalle (jopa hartaalla) kiitollisuudella opettajalleen.

Douglas E. French

20. helmikuuta 2009

< edellinen sivu | seuraava sivu >

Sisällysluettelo