Kappale 26: Tosiuskova

Aplodien vaimetessa Joe Kandidaatti vain seisoi paikoillaan. Kärkkäänä pitämään toiminnan käynnissä showmies Phil taputti Joeta käsivarresta ja tuuppasi häntä uloskäyntiä kohden. Joe vain hymyili ja ei hievahtanutkaan. Phil nosti kätensä pystyyn hiljentääkseen yleisön.

Joe alkoi puhumaan. ”Minulla on eräs, jonka haluan, että tapaatte.”

”Toki Joe, mutta meillä ei ole paljon aikaa.”

”Se ei vie paljon aikaa. Minun täytyy kertoa teille eräästä yleisestä äänestäjästämme – äänestäjä numero ykkösestämme.” Joe kääntyi sivulle ja viittoi jollekin lavan ulkopuolella. Ketään ei ilmestynyt, mutta Joe jatkoi lempeää viittomistaan, aivan kuin ujoa lasta suostutellakseen. Vihdoin ilmaantui kalpea vanhempi nainen, aluksi tarttuen verhon taitteeseen ja sitten varovaisesti esiin astuen.

Phil syöksyi välittömästi toivottamaan pienen hahmon tervetulleeksi ja vetämään hänet keskemmälle. ”Naiset ja herrat”, sanoi Phil hermostuneena, naisen ujouden paljastaessa hänen tekaistun innostuksensa, ”emmekö olekin onnellisia saadessamme tänään yllätyksen? Ja kuka meillä onkaan täällä?”

Vanha nainen yllään yksinkertainen mustavalkoinen ruudullinen mekko sai Joen näyttämään karikatyyriltä. Naisen kalpeat kasvot olivat lähes ilmeettömät, hänen silmänsä eleettömät ja tyhjät. Hänen lyijyn harmaa tukkansa oli siististi kammattuna korvien yläpuolelle. Hän puristi mustavalkoista laukkuaan tiukasti ikään kuin se olisi sisältänyt hänen kaikkein arvokkaimpia aarteitaan.

Naisen saapuessa Joe alkoi puhua tasaisesti. ”Kuten tiedät Phil, saaren äänestysinto on ollut surkea jo vuosia, mutta se ei ole haitannut vierastamme, Phoebeä. Phoebe sattuu olemaan ennätyksiä rikkova äänestäjä Corrumpossa!”

Philin silmät laajenevat hämmästyksestä. ”Ai, olen kuullut teistä! Olen kuullut niin paljon teistä. Hän ei ole kukaan muu kuin kaikkien aikojen hallitseva äänestäjä; ennätyksen haltija äänestämisessä; saaren mandaattien puolestapuhuja. Naiset ja herrat, olemme todella siunattuja Phoebe Simonin läsnäolosta!”

Jälleen yleisö vastasi käsittelijöilleen runsaskätisillä aplodeilla, vaikkakin jotkut livahtivat ulos takaovesta. Toiset peittivät haukotuksensa ohjelmalehden taakse.

”Phoebe”, sanoi showmies Phil. ”Minulla on kysymys, joka varmasti askarruttaa jokaisen mieltä!” Ja sitten hän pysähtyi. Hiljaisuus laskeutui auditorioon. Sovittaen äänensä niin, että kaikki pystyivät kuulemaan hän sanoi: ”Miksi äänestätte niin säännönmukaisesti?”

Niin puhtaan viattomalla katseella Phoebe vastasi pehmeästi, suloisella äänellä, ”Sir, on velvollisuuteni äänestää – niin neuvosto kertoo minulle. Heidän mukaansa ei ole väliä ketä äänestän, kunhan äänestän. Joten minä äänestän. Olen äänestänyt jokaisissa yksittäisissä vaalissa siitä lähtien, kun tulin äänioikeutetuksi viisikymmentä vuotta sitten.”

”Vau”, vastasi Phil. ”Viisikymmentä vuotta! Eikö olekin uskomatonta, yleisö!”

Jälleen kerran yleisö taputti. ”Mutta kysyn nyt teiltä todellisen äänestäjäkysymyksen, Phoebe. Sanotaan, että ”kahdesta pahasta pienempi on edelleen paha”. Kertokaa minulle totuus, neiti Simon, äänestättekö jopa silloin, kun ette pidä yhdestäkään ehdokkaasta?”

”Kaiken aikaa, sir. Isäni kertoi minulle aikanaan, että ellen äänestä, minulla ei ole oikeutta valittaa valituista virantoimittajista. Äänestän suojellakseni oikeuttani valittaa.”

”Siinäs kuulitte, ihmiset! Kertokaa minulle nyt rehellisesti, neiti Simon, uskotteko Joen lupauksiin?”

”Totta kai uskon. Uskon aina. Jos en uskoisi, miksi äänestäisin häntä?”

”Tiedättekö mitä asiantuntijat sanovat teistä? He sanovat teidän olevan viimeinen todella Corrumpoon uskova?”

”Kyllä, sir. Olen kuullut siitä.” Phoebe vastasi melkein liian pehmeästi kuultavaksi. ”Uskon heitä myös. Uskon teitä. Uskon kaikkia.”

Kääntyen yleisön puoleen Phil asetti kätensä sydämelleen ja huudahti: ”Naiset ja herrat, oletteko koskaan kuulleet mitään näin herkkää, näin lapsenomaista. Eikö ole mahtavaa, että viattomuutta löytyy vielä niin kyyniseltä saareltamme?” Kääntyen takaisin vieraansa puoleen hän kysyi: ”Ja Phoebe Simon, onko edustajanne koskaan pettänyt teitä?”

”Varmasti”, puistatteli Phoebe. ”Hän pettää aina. Yhä uudestaan. Hän on satuttanut minua niin monta kertaa. Mutta olen edustajani tukena kaikesta huolimatta.” Hän otti Joeta kädestä ja painautui häneen tiukasti. ”Ja tulen aina olemaan. En voi kuvitella elämää ilman Joeta ja kaikki entisiä edustajiani ennen häntä!”

Sitten joku yleisöstä huusi: ”Miksi uskoa niin monen tuskan jälkeen?”

Hän katsoi Joeta tuskallisesti ja vastasi, ”Uskon hänen olevan hyvä sydämeltään. Hän tarkoittaa hyvää. Uskon hänen pystyvän muuttumaan – voin auttaa häntä muuttumaan. Uskon, että syvällä sisimmässään hän välittää minusta. Hän ei vain ymmärrä minua.”

”Aaah!” kohahti yleisö kuin yhdestä suusta.

”Väki, tämä tuo kyyneleet silmiini. Mutta Phoebe, nämä ovat yhtä paljon kyyneliä huolesta kuin ilosta. Joku perheestänne on yrittänyt saada teidät liittymään anonyymeihin äänestäjiin.”

”Voi ei, sir!” hän sanoi puistatellen. ”Anonyymit äänestäjät ovat ihmisille, joilla on ongelma. Minulla ei ole ongelmaa. Luuletteko, että minulla on ongelma?”

”Phoebe, joidenkin asiantuntijoiden mukaan hyväksikäytetyt äänestäjät palaavat aina edustajaansa takaisin huolimatta siitä, kuinka paljon he kärsivät.”

Katsoen Joeta luottavaisesti nainen kysyi: ”Onko minulla ongelma, Joe? En usko.” Nähtyään Joen hymyilevän hän lirkutti, ”Seison edustajani takana.”

Kello soi lavan takana varoittaen Philiä ajan loppumisesta. Phil huusi kaikkien kuultavaksi: ”Missä olisimmekaan ilman tosiuskovia kuten Phoebe Simonia? Hyvät naiset ja herrat, tässä kaikki tällä kertaa. Kiitos paljon mukanaolostanne. Näytetään nyt kaikki Phoebe Simonille ja Joe Kandidaatille, kuinka paljon rakastamme heitä molempia!”

Yleisö repesi hanakoihin kannustuksiin onnellisina, että todellinen ohjelma oli juuri alkamassa.


 

 

 

 

 
Demokratiasta tulee kiusaajien hallinto, joita toimittajat tyynnyttelevät.


Ralph Waldo Emerson






Käytämme enemmistö-
äänestystä, ja jos enemmistö on mielisairasta, silloin terveiden täytyy mennä sairaalaan.

H. Mann

 

 


Et lainaa elämääsi toisilta jotka vaativat kuuliaisuuttasi.

Ote Jonathan Gulliblen perusperiaatteista

 

 

Ajatuksia keskustelulle

  • Miksi äänestäjät yleensä äänestävät jo istuvia ehdokkaita?
  • Ovatko poliitikot luotettavia?
  • Onko henkilöllä oikeutta valittaa politiikasta, jos hän ei ole äänestänyt?
  • Onko olemassa mitään yhtäläisyyttä hyväksikäytetyn puolison ja hyväksikäytetyn äänestäjän välillä?
  • Eettisiä näkökohtia?

Kommentit

Sekaannusta voi aiheuttaa ”oikeus äänestää” ja ”velvollisuus äänestää”. Jokaisella kansalaisella on oikeus saada äänestää, mutta sellaista velvollisuutta ei ole.

Miksi ihmiset äänestävät samaa ehdokasta tai puoluetta joka vaaleissa? Toisinaan se johtuu heidän vanhemmistaan (perinne) tai koska ”kaikki” yhteisössä tekevän niin (muodikasta). Jotkut ihmiset ovat vain liian kiireisiä pitämään omaa elämäänsä kasassa ”vaivautuakseen” politiikkaan (mielenkiinnottomat).

Joskus puolueesta tulee pelottavan voimakas ja ihmiset ovat peloissaan. Ihmiset jotka eivät nauti omien päätöksiensä tekemisestä tai jotka vihaavat muutosta (jopa silloin kun se olisi parannusta) äänestävät voimakkainta puoluetta säilyttääkseen vallitsevan järjestyksen. Joissain yhteiskunnissa konflikti on epämiellyttävää, joten vahvimman puolueen äänestäminen koetaan tapana pitää yhteiskunta sovinnollisena.

Äänestäminen tai äänestämättä jättäminen on henkilökohtainen valinta. Ei ole mitään velvollisuutta äänestää. Äänestäjät, jotka kokevat rajoittuneiksi tai tyytymättömiksi valinnanmahdollisuutensa, tai kokevat äänestämisen merkityksettömäksi, voivat päättää olla äänestämättä. Kuitenkin, vaikka et äänestäisi, sinulla on silti oikeus tehdä valitus. Tarkoituksellisesti äänestämättä jättäminen on myös pätevä lausunto. Tosin protesti tai apatia voi olla juuri sitä, mitä hallitsijat joskus toivovat.

Epätoivossaan jotkut osoittavat paheksuntaansa menemällä äänestämään ja pilaamalla äänestyslippunsa tarkoituksella. Poliitikot voivat kuitenkin tulkita tämän äänestäjien tietämättömyydeksi äänestystavoista.

Jotkut ihmiset äänestävät, koska se on heidän ainoa itsepuolustuksensa keino valtion rasitteita vastaan. Harvat näistä ihmisistä uskovat, että heidän äänestämänsä henkilö tai puolue toteuttaa todella lupauksensa. Edellisten vaalien lupauksien muisteleminen tekisi selväksi, ettei lupauksia pidetä. Vahingollisista valheista huolimatta jotkut hyväksikäytetyt äänestäjät, hyväksikäytettyjen puolisoiden lailla, palaavat äänestämään suurinta, vahvinta puoluetta.

Useimmat ihmiset suosivat päättää itse, mutta tämä voi olla vaikeaa, kun valtion käyttää valtaansa kontrolloida ja uhkailla vaikuttaakseen raportteihin, radioon, televisioon ja yliopistoihin. Ihmiset valtion omistamissa tai tukemissa medioissa edistävät usein valtion propagandaa, koska he ovat lopulta valtion leivissä.

Jotkut äänestäjät valitsevat estää tietyn määrän tulevaa hyväksikäyttöä äänestämällä muuta kuin vahvinta puoluetta (tai puolueita). Pienempien puolueiden vaikutusvallan kasvattaminen voi järkyttää vaikutusvaltaisen poliitikkojen ja erityisintressiryhmien juonittelutaktiikoita. Tämä estää vallitsevaa ”vanhaa järjestystä” tulemasta vakiintuneeksi. Tällä vaihtoehdolla äänestäjät saattavat estää yhden henkilön tai puolueen diktatuurin. Poliittisesta kilpailusta voi seurata vähemmän korruptiota, vähemmän rajoittavia lakeja ja enemmän yksilöllistä vapautta.

Taustaa

Simon pelistä ”kapteeni käskee” (Simon Says).

Viitteitä

Äänestyksen psykologiasta, katso A Liberty Primer Alan Burrisilta.