Tietoa kirjasta

Tämä on hauska kirja. Se haastaa lukijan miettimään, miksi jotkut maat ovat rikkaita ja toiset köyhiä. Se perehdyttää vaihtoehtoiseen ajattelutapaan tärkeistä taloudellisista, käytännöllisistä ja filosofisista asioista. Lukuisat ideat haastavat lukijan pohtimaan, kyseenalaistamaan ja osallistumaan merkityksellisiin keskusteluihin. Kirjan perusajatuksena on kunnioitus ja suvaitsevaisuus yksilöä kohtaan.

Vuodesta 1980 lähtien Ken Schoolland on kirjoittanut radioon kommentaareja taloudesta. Pelkkä akateemisen taloustieteilijän kommentointi on kuivaa ja tylsää. Hän päätti piristää radioesiintymisiä kuvitteellisilla dialogeilla. Hänen ystävänsä olivat valmiita esiintymään hänen kanssaan ja tuloksena syntyi Jonathan Gullible.

Tämä herätti nopeasti kuuntelijoiden mielenkiinnon. Ajatukset olivat provokatiivisia ja kummallisia, ja ne toivat humoristisella tavalla esiin vapaiden markkinoiden peruskäsitteitä. Myöhemmin Ken värväsi joukon ystäviään näyttelijöiksi jaksojen tuottamiseksi draamasarjaksi. Ja sarjakin osoittautui menestykseksi. Siitä lähtien The Adventures of Jonathan Gullible: A Free Market Odyssey -teosta on käytetty radiolähetyksissä, keskusteluryhmissä, kirjoituskilpailuissa, hupailu- ja teatterituotannoissa ympäri maailmaa.

Ensimäistä lukuun ottamatta jokainen kappale alkaa lyhyellä ”vertauskuvalla” Jonathan Gulliblesta ja hänen seikkailuistaan outojen lakien ja ihmisten saarella. Tarina tuo esiin lakien ja ihmisille asetettujen rajoitusten järjenvastaisuuden ja näiden lakien taloudelliset haittapuolet. Lait ovat tunnistettavissa yleisiksi maissa ympäri maapalloa.

Tarinan kehittyessä keskusteluun tulee mukaan meidän osamme poliittisessa päätöksenteossa sekä henkilökohtainen vastuu itsestämme. Tarinassa on monia hienovaraisia vivahteita. Joskus kaikki lukijat eivät huomaa tarinan merkitystä, joten jokaista ”vertauskuvaa” seuraa kommentit ja asiaankuuluvia taustatietoja. Kommenttien tarkoituksena on ainoastaan kiteyttää jokaisen aiheen ydin. Lisätietoja varten suositellaan kirjoja ja Internet-sivustoja. Ne ovat erityisen hyödyllisiä projekteille ja keskusteluille.

Jokaista kappaletta seuraavat kysymykset ovat suosituksia ryhmäkeskusteluille henkilökohtaisesta vastuusta ja elämäntaidoista, jotka herättävät mielenkiintoa etenkin sosiologian, makrotalouden, filosofian, valtio-opin ja etiikan osa-alueille

Varoituksena opettajille mainittakoon, että kirja sisältää osioita, jotka ovat kriittisiä nykyisille opetusjärjestelmille. Mielestämme oppilaita ei tule suojella opetusta koskevilta vaikeilta kysymyksiltä. Paremminkin meidän tulisi sallia oppilaiden tarkastella kriittisesti niitä olosuhteita, jotka ovat heille kaikkein tutuimpia. Nämä osiot ovatkin osoittautuneet kaikkein suositummiksi oppilaiden keskuudessa.

Kirjan sivusto: http://www.jonathangullible.com/