Esipuhe

Ytimekäs opas talouteen syntyi samasta syystä kuin Frédéric Bastiat kirjoitti niin intohimoisesti ja antaumuksella levittääkseen talouden totuuksia koko elämänsä ajan. Jotkut ihmiset, taloustieteilijä Jim Cox kuuluen heihin, ovat hyvällä syyllä tarttuneet toiveeseen levittää sanomaa mahdollisimman suurelle määrälle ihmisiä. Tällä tavoin he ovat älyllisesti valmistautuneet taistelemaan huonoja ajatuksia vastaan silloin kun niitä työnnetään julkisuuteen yhteiskuntaa turmelemaan.

Saavuttaako viesti koskaan suurinta osaa ihmisiä? Todennäköisesti ei, mutta tällainen kirja on olennainen nostattamaan juuri riittävästi epäluuloja estämään huonoja lainsäädäntöjä. Täytyykö meidän loputtomasti kärsiä laajalle levinneistä poliittisista virheistä kuten vähimmäispalkoista ja protektionismista, jotka ovat ristiriidassa perustavien talouden lakien kanssa? Todennäköisesti, mutta se tarkoittaa, että taloustieteilijöiden rooli tulee aina ja ikuisesti olemaan erittäin tärkeä.

Coxin kirjan kauneus on sekä sen selkeässä esityksessä että sen rohkeudessa. Hän tarjoaa jokaisesta aiheesta ainoastaan muutamia kappaleita, mutta ne riittävät totuuden ja virheiden näkemiseen. Toisinaan totuuden oivaltamiseen taloudessa riittää pelkkä maininta logiikasta, joka menee näin tunteellista ensireaktiota pidemmälle. Tämän hän tekee lähes kaikkien päivittäin kohtaamiemme asioiden kohdalla.

Ajatellaan kolmannen maailman köyhyyttä. Monet ihmiset ovat vakuuttuneita, että suurista markettiketjuista ostamatta jättäminen on pätevä protestoinnin muoto maailman köyhiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä vastaan. Mutta kuinka heidän tuotteidensa ja palveluidensa ostamatta jättäminen auttaa ketään? Jos jokainen kauppaketju ehtyisi, olisivatko työläiset Kiinassa ja Indonesiassa tyytyväisiä? Päinvastoin, ja ei kestä kuin hetki oivaltaa miksi.

Monella ihmisellä on vain hetki. Siksi tämä opas on olennainen. Se on todennäköisesti lyhyin ja pätevin painettu opas taloudelliseen logiikkaan. Tulkoon se iskostumaan jokaisen kansalaisen tajuntaan nyt ja tulevaisuudessa.

Llewellyn H. Rockwell, Jr.
Huhtikuu 2007

< edellinen sivu | seuraava sivu >
Kirjan sisällysluettelo